Blog comeniusproject in Hongarije

Debrecen, dinsdag 23 september.

Drie leerlingen van het HWC bezoeken in het kader van het Comeniusproject de Hongaarse stad Debrecen in het Oosten van Hongarije. Met Lisa, Iris en Laura uit V3d bezoeken we deze week een uitwisselingsproject van Duits leerlingen uit verschillende landen in Europa.

Maandagavond zijn we na een lange reis ( eerst met het vliegtuig, daarna nog tweeëneenhalf uur in een busje door het eindeloze laagland van Hongarije) aangekomen op onze bestemming. Daar hebben de leerlingen kennis gemaakt met de gastfamilies waar ze komende week zullen logeren. En ook al hadden de leerlingen online kennis gemaakt, om dan vanaf een donkere parkeerplaats met wildvreemde mensen mee naar huis te gaan is best wel spannend!

Na een eerste nacht onder de Hongaarse hemel zijn we vandaag gastvrij ontvangen op Karácsony Sándor Általanós, de school waar we deze week te gast zijn. Hier hebben de leerlingen van het HWC kennis gemaakt met andere leerlingen die aan het project deelnemen, leerlingen uit Italië, Polen, Turkije, Duitsland en gastland Hongarije. Elk land gaf in een korte presentatie een beeld van Hongarije: rubic-cubes, paprika's en goulash. Daarna volgde onvermijdelijk de Hongaarse les. Voor wie Duits al moeilijk vindt... En lunch met de even onvermijdelijke goulash.

's Middags gezamenlijk een stadswandeling gemaakt. Debrecen is een mooie stad die een deel van haar Belle Epoque luister weer in ere heeft hersteld. Het weer werkte gelukkig mee, want na een natte start trok de hemel helemaal open en genoot iedereen van de warme herfstzon. De dag werd afgesloten met een bezoekje aan een tropisch zwemparadijs.

Viszlát holnap! ( tot morgen!)

Debrecen, Hongarije, 24 september

Opnieuw een zonnige dag in Hongarije, zij het met een koude oostenwind. Vandaag stond een uitstap naar Hortobágy op het programma. Hortobágy ligt een goed half uur rijden van Debrecen, midden in de Hongaarse steppe, de poesta. De plek is vanwege de uitgestrekte grasvlakten een bekend paardefokgebied.

In grote karren, getrokken door twee ferme paarden en met een echte goucho op de bok, maakten we een tocht door dit eindeloze laagland. Onderweg kwamen we oog in oog met Hongaarse koeien- en schapenrassen, maar ook met traditionele Hongaarse herders, te herkennen aan hun wijde geplooide blauwe broeken, hoge zwarte laarzen en typische hoed met kraanvogelveer.

In de middag was op school een projectmiddag gepland waarin de Duitse taal centraal stond. Ook beleefden de leerlingen veel plezier aan het Lebkuchen versieren, met bijgaand resultaat. Morgen een lange dag, we gaan naar Budapest!

Sziasztok!

P.s. Een Hongaarse muis in je slaapkamer maakt een logeerpartij bij je gastouders natuurlijk extra spannend!

25 september

Vanochtend vroeg uit de veren want we gaan naar Budapest! De hoofdstad van Hongarije, met zo'n 1,8 miljoen inwoners, ligt op zo'n tweeëneenhalf uur rijden van Debrecen.

In Budapest maakten we met gids Agnes een toer langs de hoogtepunten van de stad, te beginnen op de Heldenplaats. Op dit plein wordt aan de hand van tientallen beelden de geschiedenis van Hongarije verteld, terwijl aartsengel Michael vanaf een hoge zuil over de stad waakt. Daarna richting Donau langs de Andrássy út, een brede laan met aan beide zijden prachtige laat 19e eeuwse villa's. Een van villa's, die tegenwoordig het Terror Museum herbergt, was tijdens de Nazi-bezetting en later tijdens het communistisch regimede plek waar de geheime politie vele mensen heeft gefolterd en gedood. Na een korte stop bij de St.Stefan basiliek tijd voor lunch in een ouderwets Hongaars restaurant.

Na de lunch van Buda naar Pest, waar we de St. Matias, het presidentieel paleis en de burcht hebben bekeken. Gelukkig was er ook nog tijd voor shoppen, want zonder souvenirs kunnen we zaterdag natuurlijk niet naar huis.

Sietnem kell (vertaal)

Debrecen 26 september

 
Op de internationale dag van de taal had onze gastschool een uitgebreid programma samengesteld waarin taaluitwisseling en het (h)erkennen van verschillen centraal stonden. Alle leerlingen hadden een lied in hun eigen taal voorbereid dat met groot enthousiasme werd ontvangen door de Hongaarse leerlingen. Begrippen die over alle grenzen heen van betekenis, zijn werden door leerlingen in de eigen taal uitgesproken: liefde, vrede, licht.
 
Daarna waren leerlingen en docenten te gast bij in de les. In de Duits les deden de internationale leerlingen mee met 6-jarige Hongaarse kinderen die al een behoorlijk mondje Duits spraken. De docenten woonden daarna nog een les Engels bij, waarin leerlingen een mooie presentatie gaven over Nederland. En ja, we dragen nog steeds klompen!
 
Het overkoepelende thema van het Comeniusproject  is 'er was eens...' In Debrecen stond het sprookje van Hans en Grietje centraal. Hoogtepunt was dan ook het versieren van een peperkoekhuisje met de Lebkuchen die de leerlingen op woensdag hadden versierd. Een groot succes waarmee zelfs de lokale krant werd gehaald. De dag werd afgesloten met Hongaars volksdansen, waaraan door iedereen enthousiast werd meegedaan. Het afscheid van de school en de leerlingen was warm en soms emotioneel.
 
Zaterdag hebben we afscheid genomen van de gastfamilies en zijn we veilig teruggereisd naar Amsterdam. We kijken terug op een bijzondere week en een ervaring die de leerlingen niet snel zullen vergeten.