Blog comeniusproject in Polen

Op de eerste dag van de projectweek in Polen in het kader van ons Comeniusproject " Es war einmal" hebben wij kennis gemaakt met de kleine school, midden in een bos bij de stad Sosnowiec, 30 km ten noorden van Katowice.

 

Na ontvangst door de schoolleiding is iedereen in de gymzaal bij elkaar gekomen waar wij kennismakingsspelletjes hebben gespeeld en een toneelopvoering van het sprookje ' Sneeuwwitje' hebben gezien, het sprookje dat deze week op de agenda staat. Daarna hebben wij ons in gemengde groepen (er nemen leerlingen uit Nederland, Polen, Duitsland, Hongarije, Italie en Turkije deel) taalmatig in het sprookje verdiept.  Wordt vervolgd.....

  

 

 

 

Dinsdag:

Vandaag hebben wij op school in multinationale teams aan de voorbereiding van het uitje naar Breslau morgen naar de kabouter-rallye gewerkt en grote gipskabouters met de nationale vlaggen beschilderd, en er veel pret bij gehad. Als lunch kregen wij een traditionele augurkensoep en Russische Piroggen, op school gemaakt, geserveerd. 

Vervolgens zijn we naar een Dinosauruspark in de buurt gegaan waar we een toespraak over de vondsten van versteende dinosaurussen in Sosnowiec kregen. 

 

Woensdag:

We hadden een heel vroege start met een vertrektijd van school om 6 uur in de ochtend. We zijn 3 uur naar Breslau / Wroclaw gereden. Daar kregen we een interessante rondleiding door deze mooie stad met haar wisselvallige geschiedenis, eerst was de stad Pools, dan Russisch, dan Habsburgs, dan Duits en sinds 1945 weer Pools. 

Het prachtige oude centrum is met veel liefde gerestaureerd en onze gids wist er een spannende dag van te maken.

Overal in de oude stad van Breslau staan kleine (ca 30 cm hoge) bronzen kabouters, in totaal meer dan 250 stuks. Wij hebben een hoop ervan gezien! Elke kabouter is anders en ieder heeft zijn eigen naam, zo is er eentje voor een winkel in bed te zien met de mooie naam "Snurkerd". Overigens hadden wij echt mazzel, de weersvoorspelling was stortregen, maar behalve een paar wolken af en toe hebben wij geen last gehad. Wenn Engels reisen! ;-)

Na een weer 3 uur durende bus waren we blij om terug te zijn in Sosnowiec!